Laboratori d'idees

Operació 3

RESULTATS OBTINGUTS

Matinals d’innovació

19 / 11 / 2021 – UAB

Mapatge d’actors i projectes en mtèria de circularitat

Elaboració d’un mapa dels recursos del territori amb la col·laboració dels diversos agents. En els darrers anys al territori de la B30 s’han impulsat iniciatives tant des de l’àmbit públic, com del privat, relacionades amb l’economia circular.

21 / 01 / 2022 – Online

Visió de futur i identificació de reptes en matèria de circularitat

Promoció de l’articulació d’una agenda compartida per avançar cap al residu zero. A partir d’aquest repte comú, i d’una visió compartida, es va definint progressivament un marc general de treball, en el qual els actors de l’ecosistema comparteixen idees i objectius i col·laboren per obtenir resultats.

21 / 01 / 2022 – Online

Priorització de reptes

Alineament progressiu d’actors, esforços, recursos i activitats cap a la visió i els objectius compartits que configuren un ecosistema de recerca i innovació sostenible.

Si vols saber-ne més, pots descarregar-te el document complet

Brunchs d’innovació

9 / 10 / 2020 – GoToMeeting

Denominem SmartRural a les iniciatives d’articulació d’economies verdes circulars de caràcter local que pretenen re-impulsar la competitivitat al món rural, aportant múltiples beneficis de tipus econòmic, social, ambiental i d’equilibri territorial.

Aquest concepte té com a eix conductor la sostenibili-tat i l’ús de les TIC, però també es connecta amb altres àrees de coneixement, com l’agricultura i la ramaderia; els aliments; el comerç i la logística; la generació de llocs de treball; la salut; l’educació; el risc d’incendis; l’aigua i energia, o la biodiversitat.

27 / 11 / 2020 – Online

Futur dels teixits intel·ligents

De la mà d’experts en aquest terreny, en aquesta sessió es van revisar tendències de la indústria tèxtil relacionades, entre d’altres, amb:

  • Teixits funcionals i materials amb propietats singulars
  • e-Textil, wearables i gestió 4.0
  • AuEcologia industrial, impacte ambiental i valorització energètica
  • Ecologia industrial, impacte ambiental i valorització energètica

En un context de gran incertesa, empreses, personal investigador, entitats i universitaris vam compartir visions sobre les innovacions tecnolòtomatització, robòtica i impressió 3D.

22 / 04 / 2022 – Edifici Eureka. Parc de Recerca UAB

En aquest brunch es van debatre tendències, oportunitats i reptes clau en la indústria de la reutilització i reciclatge de bateries de vehicles elèctrics, com:

  • Preocupació de costos: fluctuacions en els preus dels materials per a la producció de bateries.
  • Diferents dissenys i química de bateries.
  • Recollida i transport.
  • Preocupacions mediambientals i tecnològiques.

17 / 06 / 2022 – Aula IKEA, edifici TR1 – ESEIAAT UPC

Aquest Brunch d’innovació Hub b30 estava adreçat a les PIMES i pretenia abordar els principals reptes de desenvolupament i d’incorporació de les tecnologies d’impressió 3D o FA, la impressió 3D en metalls i plàstics, així com les oportunitats o nous models de negoci que impulsaran el creixement i la creació de valor al nostre territori.

Programa generació d’idees

Dotzena edició: Microplàstics

Aquesta edició va comptar amb la participació de 9 investigadors i investigadores de grups i centres de recerca del campus. A través de grups multidisciplinaris van desenvolupar 3 projectes. 

Projecte guanyador
El millor projecte va ser MP Food Watchingdesenvolupada per Begonya Marcos, investigadora de l’IRTA, i Oscar Moriones, investigador de l’ICN2. Els investigadors van proposar una solució innovadora per determinar la presència de microplàstics en els aliments, a través d’una metodologia basada en tecnologia de visió hiperespectral.

Patrocinadors
Aquesta edició va comptar amb el suport de Quadpack, Agbar i l’Ajuntament de Sant Cugat. També amb el suport de Catalunya Emprèn, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Banc Santander.

13a edició: Residu 0

Arran del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial «HubB30, més enllà de la circularitat», que té com a objectiu transformar el territori de l’entorn de l’eix viari de la B30, es va realitzar un procés participatiu amb experts en circularitat i actors clau on van sorgir les següents línies estratègiques. Algunes d’aquestes tenen subreptes, als quals donar solució a partir dels coneixements.

Aquesta 13a edició del programa volia generar projectes per eliminar i revaloritzar els residus. L’objectiu era idear i desenvolupar solucions innovadores en matèria de residus per avançar cap a una economia verda.