• El projecte «HubB30: Més enllà de la circularitat», Circular B30, ha permès articular una xarxa de laboratoris a la UAB, Cerdanyola del Vallès i Mollet del Vallès perquè les universitats, centres de recerca, administracions, empreses i ciutadania treballin plegats en projectes innovadors en matèria de sostenibilitat.
  • Un dels nous laboratoris, Circulab, s’ha inaugurat recentment i suposa la transformació de la deixalleria de la UAB en un nou espai per innovar en la pràctica de l’economia circular i l’ecodisseny.
  • S’hi ha treballat també per establir una agenda compartida entre els socis del projecte, així com en la definició dels reptes, un mapa d’iniciatives, propostes de solucions i foment de la transferència de coneixement i de l’emprenedoria.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va ser l’escenari de la presentació dels resultats del projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “HubB30: Més enllà de la circularitat”, que es va iniciar l’any 2021 i va ser coordinat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Els responsables de les institucions i entitats col·laboradores del projecte van assistir a l’acte, incloent Carlos Cordón, alcalde de Cerdanyola del Vallès, Mireia Dionisio, alcaldessa de Mollet del Vallès, Javier Lafuente, rector de la UAB i president del Parc de Recerca UAB, Xavier López, director general corporatiu i d’operacions d’EURECAT, Joan Rodon Modol, degà d’Esade Business School i David Muñoz, Coordinador del projecte PECT Hub B30.

El projecte “HubB30: Més enllà de la circularitat” sota la marca Circular B30, s’ha centrat en les accions necessàries per impulsar la transformació econòmica i sostenible cap a l’objectiu de residu zero al territori de l’eix Mollet-Cerdanyola. Aquest àmbit és responsable de gairebé la meitat dels residus industrials de la província de Barcelona i una quarta part de tot Catalunya.

La iniciativa es basa en la recerca i la innovació oberta per abordar els reptes territorials prioritaris en matèria de sostenibilitat. Això implica la col·laboració entre diversos actors socials, incloent ciutadans, personal investigador, entitats socials, autoritats públiques, empreses, sector creatiu i emprenedors. “Aquest no és el tancament d’una col·laboració sinó l’inici de moltes que han de venir”, va concloure l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, destacant la importància de continuar avançant en aquesta direcció.

El projecte, iniciat el 2021, busca promoure l’estratègia d’economia circular i residu zero a l’eix Mollet-Cerdanyola, amb la participació dels dos ajuntaments, la UAB, el Parc de Recerca de la UAB, Esade i EURECAT. Això marca un primer pas cap a un ecosistema sostenible de recerca i innovació a través d’una xarxa d’OpenLabs a l’àmbit B30.

S’han establert aliances per coordinar els esforços, com va assenyalar Javier Lafuente, rector de la UAB, que va subratllar la importància de la participació de tots els sectors interessats en el projecte. “La magnitud, la complexitat i la transversalitat d’aquest projecte requereixen la participació de tots els sectors implicats per assegurar-ne l’èxit. Crec fermament, que els resultats assolits avalen aquest posicionament”, va destacar.

Durant els últims tres anys, s’ha establert una agenda compartida i s’han promogut solucions i projectes emprenedors per avançar cap a la sostenibilitat. Això inclou la creació d’una xarxa de laboratoris en obert per impulsar projectes col·laboratius entre universitats, centres de recerca, administracions, empreses i ciutadania. Joan Rodon, el degà d’Esade Business School, es va sumar a aquestes paraules: “Per a nosaltres aquest projecte està alineat amb la nostra missió i valors a favor del bé comú per a una societat més justa i sostenible a través de l’impacte social i territorial”.

Els B30 Open Labs, com el CircuLab a la UAB, el Mollet HUB i el Cívic Lab Ca n’Altimira a Cerdanyola, serveixen com a espais per a la innovació oberta i la col·laboració per canviar el model de producció i consum cap a l’economia circular.

Altres iniciatives del projecte inclouen la creació d’una “Agenda Compartida, cap a un territorio B30 residu 0”, actuacions de transferència de coneixement tecnològic i programes d’impuls de l’emprenedoria com l’Acceleradora Residu Zero.

Amb un pressupost de gairebé 4 milions d’euros, finançat en un 50% pels pressupostos de la Generalitat de Catalunya, el projecte busca convertir l’eix B30 Mollet-Cerdanyola en un territori circular, innovador i inclusiu, que serveixi com a model per altres regions.