Amb l’objectiu d’avançar cap a la transformació dels residus en recursos, els espais d’innovació oberta de la UAB han donat suport a tirar endavant diferents projectes de circularitat.
Durant el 2022, als UAB Open Labs s’han desenvolupat diferents projectes en matèria de residus per avançar cap a una economia verda. Per exemple, Maria Bellsolà estudiant del grau d’Enginyeria en Disseny Industrial d’Elisava ha prototipat el seu treball de fi de grau al Disseny Lab, centrat en recuperar de les rentadores el residu sòlid humit, que conté microplàstics, per convertir-lo en un nou material, generant així valor i evitant que acabi al medi. Concretament, ha fet filament amb polipropilè reciclat i fibres residuals tèxtils amb la Filament extruder del lab.
També s’han dut a terme campanyes, com la que han fet alumnat de la Facultat de Ciències de l’Educació de la UAB per fer una recollida selectiva de plàstic utilitzat a les impressores 3D, o l’associació Tecno UAB que han engegat una campanya de recollida de taps de plàstic (HDPE i PP) a l’Escola d’Enginyeria per transformar-los en material per fer projectes.
Tots aquests projectes són el bressol del nou espai Reciclab, que s’obrirà recentment dins la xarxa dels UAB Open Labs dedicat a l’economia circular, a la recerca del residu zero, on les persones usuàries podran trobar el suport per desenvolupar projectes i idees relacionades amb la transformació dels residus en recursos, l’anàlisi de cicles de vida, la reducció, la reparació, la millora de processos de fabricació, etc.
Aquest espai estarà a la deixalleria pública del Campus de la UAB i pretén esdevenir un espai de referència per als municipis propers per a la reintroducció de materials en la cadena de valor. A més, forma part del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “CircularB30”, que vol transformar el territori de l’entorn de l’eix viari de la B30 en un espai capdavanter en polítiques i accions de desenvolupament sostenible.