Sistemes per al conreu en entorns urbans, projectes de ciència ciutadana per millorar la qualitat mediambiental i l’ús dels recursos urbans i una xarxa de sensors per a la gestió d’una ciutat intel·ligent són algunes de les propostes que presentaran els equips de recerca de la Universitat durant la propera edició de l’Smart City Expo World Congress, que té lloc del 15 al 17 de novembre al recinte firal Gran Via de Barcelona.

Per primer any, la UAB comptarà amb un estand propi a l’Smart City Expo World Congress (SCEWC), l’esdeveniment internacional sobre ciutats i solucions urbanes intel·ligents organitzat per Fira de Barcelona, en que donarà visibilitat a les capacitats tecnològiques, al coneixement i als projectes destacats que desenvolupen els grups de recerca de la Universitat per millorar la vida dels ciutadans. La Universitat compta amb la CORE en Ciutats Intel·ligents i Sostenibles, una forta xarxa de recerca formada per personal investigador de diferents disciplines en aquest àmbit i és la primera universitat d’Espanya que ofereix un grau en Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenibles.

A l’estand s’hi podrà veure un prototip d’hort hidropònic per a oficines, desenvolupat pel grup de recerca Sostenipra de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) i comercialitzat per l’empresa derivada (spin-off) de la UAB Tectum, que té l’objectiu de transformar entorns de treball en espais renaturalizats. També el kit AstroPlant, un hivernacle de sobretaula en què s’hi conreen aliments utilitzant fonts de llum artificials i dissolucions minerals en comptes de sòl agrícola. AstroPlant és un projecte de ciència ciutadana emmarcat a la iniciativa MELiSSA, en què participen investigadors del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la Universitat i que investiga des de fa 27 anys nous sistemes microecològics de suport per a la vida dins de l’Agència Espacial Europea. Participants de tot Europa construeixen els seus propis hivernacles de sobretaula per poder recopilar dades i aprendre’n per al futur de l’exploració espacial.

S’hi mostraran igualment altres projectes relacionats amb la gestió d’entorns urbans inclusius, justos, saludables i sostenibles. Un d’ells, CARE citizen arenas, una iniciativa de gestió de residus que connecta ciutadans i investigadors per millorar la qualitat mediambiental i l’ús dels recursos a les ciutats. També projectes de caire sociològic, com l’Explorador Social, fruit de la col·laboració entre el Centre d’Estudis Demogràfics (CED-UAB) i Social Explorer per compilar, harmonitzar i difondre dades georeferenciades de la societat espanyola en les darreres dècades, i el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), que vol contribuir a desenvolupar nous criteris i conceptes, cartografia i bases de dades, models i indicadors, per a l’anàlisi del sistema metropolità des d’una perspectiva socioecològica.

Pel que fa a tecnologies innovadores, destaquen la xarxa LoRaWAN instal·lada al campus de la UAB, un sistema de localització i informació de rases i canalitzacions subterrànies, finestres intel·ligents de baix cost i versàtils basades en compostos de polímers, tecnologies GNSS (de les seves sigles en anglès per a sistema global de navegació per satèl·lit) i un xarxa de sensors per la gestió d’una ciutat intel·ligent.

Tant el catàleg de projectes com l’agenda d’activitats de la UAB al congrés es poden consultar a l’adreça https://www.uab.cat/core-ciutats/smartcityexpoworldcongress/