Experts de la indústria, administració pública, persones investigadores i usuàries es van reunir el passat 28 d’octubre en el Brunch d’innovació.

Els diferents agents del sector de la mobilitat es van reunir per debatre els reptes i oportunitats per millorar l’accessibilitat als Polígons d’Activitat Econòmica, així com, models de mobilitat socialment i ambientalment més sostenibles. Aquesta sessió va estar promoguda pel Parc de Recerca UAB i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), en el marc del projecte Circular B30.

El tret de sortida va anar a càrrec de Rosa María Sebastián, directora del Parc de Recerca UAB i vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La sessió va ser moderada per la directora d’Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC), Sílvia Solanellas, que va destacar la importància d’abordar els reptes de mobilitat en els polígons industrial, tant de persones com de mercaderies. “El territori B30 compta amb 195 polígons d’activitat econòmica i més de 30.000 empreses”, va esmentar Solanellas.

El primer ponent va ser Vicente Atienza, gestor de projectes d’innovació a la Cambra de comerç de Barcelona, que va mencionar que “estem en un moment disruptiu des del punt de vista d’innovació, un moment de canvis, d’emergència climàtica, social i industrial”.  

A continuació, Elena Aguarta, la directora de Serveis d’innovació per a la mobilitat de Moventia, va explicar l’experiència del Polígon Industrial Can Sant Joan i les diferents solucions de transport implementades per millorar l’accessibilitat al mateix.

Per la seva banda, Gerard Martret, director general de Shotl, va explicar les oportunitats de digitalitzar la mobilitat col·lectiva per oferir serveis de transport flexible i a demanda.

L’últim ponent va ser el director de la unitat de negoci de Circontrol, Alejandro Valdovinos, que va exposar la necessitat de desenvolupar infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics en els polígons per adequar-se a la mobilitat elèctrica.

Després d’un torn de debat i preguntes, la sessió va concloure una síntesi d’idees clau discutides. Solanellas va ressaltar la necessitat d’obtenir dades, les quals s’han d’ordenar i transformar, mitjançant la tecnologia, en infraestructures i serveis; així com la necessitat d’inversió i finançament per implementar canvis. “Paral·lelament, cal fer un Lobby entre tots els actors per impulsar canvis legislatius i fiscals”, deia Solanellas.

Sessió completa: canal de Youtube del Parc de Recerca UAB.

Més informació:Informe de vigilància tecnològica sobre Mobilitat intel·ligent als Polígons d’Activitat Econòmica (PAE)