El projecte ECIU-UTC, liderat per la Universitat de Linköping i amb la participació de la UAB, ha assentat les bases per a la creació d’un living lab distribuït a partir dels living labs establerts a Linköping (Suècia), Stavanger (Noruega), Twente (Països Baixos) i la UAB. La iniciativa també conjumina els projectes d’innovació oberta i ciència ciutadana dirigits des de cada soci del consorci i els seus ecosistemes regionals per tal d’establir un full de ruta per a d’altres iniciatives similars.

Les noves tecnologies han facilitat la creació de projectes interdisciplinaris centrats principalment en solucions a escala local. Tot i que molts s’han desenvolupat amb èxit, encara no es coneix completament el potencial per aprendre i reproduir metodologies, processos i eines en diferents entorns culturals i geogràfics.

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Twente (Països Baixos) i la Universitat d’Stavanger (Noruega), coordinats per la Universitat de Linköping (Suècia), han creat el consorci ECIU-Urban Transformation Collaboratory (ECIU-UTC) amb l’objectiu de dissenyar un banc de proves virtual i arena d’innovació, un living lab distribuït, per enfortir les capacitats de les iniciatives orientades a les transformacions de la sostenibilitat urbana mitjançant l’aprenentatge transversal.

Aquest projecte llavor (Seed), emmarcat en l’institut de recerca SMART-ER, amplia les iniciatives de recerca i innovació existents de l’ECIU University tot enllaçant els living labs establerts a les universitats que formen part del consorci i els projectes de ciència ciutadana dirigits pels socis i els seus ecosistemes regionals.

En el marc del projecte s’ha dut a terme quatre tallers col·laboratius a cadascuna de les ciutats associades per tal de compartir visions, experiències, coneixements i pràctiques que donaran lloc a un full de ruta per a la creació de futurs living labs distribuïts, així com a comunitats d’aprenentatge col·laboratiu, ja sigui dins o fora de l’ECIU.

L’equip de la UAB s’ha centrat en l’adaptació i desenvolupament d’eines i mètodes d’aprenentatge en els quals els participants del projecte es comprometran de manera presencial i en línia, alternant reflexions pràctiques i crítiques, amb l’objectiu de transformar la xarxa d’open labs i living labs de l’ECIU en un únic laboratori distribuït europeu, on la participació i la col·laboració no estigui limitada per la ubicació física.

Sobre SMART-ER

L’Institut d’Investigació per a les Regions Europees Intel·ligents (SMART-ER) de l’ECIU University és una aliança d’investigació, innovació i educació que permet a totes les universitats membres abordar conjuntament reptes socials complexos que formen part del marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, per tal de fer que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, flexibles i sostenibles. L’objectiu del projecte és recolzar la dimensió de recerca i innovació de l’ECIU University, seguint la seva estratègia compartida, integrada i a llarg termini, i en sinergia amb la seva dimensió educativa. En l’actualitat hi ha 17 projectes de recerca emmarcats en SMART-ER, finançats pel Programa Llavor (Seed) i pel programa de pilots de Ciència Ciutadana, 7 dels quals compten amb la participació de la UAB: BiciZen, CARE Citizen Arenas, ECIU-UTC, EASEM, INSCE, BrownBin i RN4EUHEALTH.

Informació proporcionada per: UAB