La nova iniciativa de transformació que s’ha desenvolupat representa una visió cocreada i compartida de la deixalleria de la UAB, amb l’objectiu d’establir una ruta cap a la transformació d’aquesta instal·lació en un laboratori d’innovació. La visió busca integrar els principis d’inclusió, salut, sostenibilitat i alineació amb l’agenda compartida de la B30, una iniciativa que involucra diversos actors i té com a objectiu comú el desenvolupament de la regió.

Es fa referència als laboratoris d’innovació transformativa, que són espais d’experimentació i incubació de tecnologies i pràctiques socials alternatives. Aquests laboratoris tenen la capacitat de promoure trajectòries més sostenibles, inclusives, resilients i justes per al territori. No obstant això, s’enfronten a tensions, contradiccions, conflictes i dilemes, ja que intenten transformar un sistema que ofereix resistència al canvi.

Dins de l’agenda compartida de la B30, s’està impulsant la creació d’aquests laboratoris. A més de consolidar la xarxa existent dels UAB Open Labs al campus de la UAB, s’ha afegit un nou laboratori, el RECICLAB, que és el focus principal d’aquesta publicació. Així mateix, s’està fomentant la creació de nous laboratoris com Ca n’Altimira al municipi de Cerdanyola i el Mollet HUB a Mollet de Vallès. La coordinació i dinamització d’aquests laboratoris es realitzen sota el concepte del HubB30, una plataforma d’innovació ja existent en aquest territori.

Aquesta iniciativa de la UAB i l’agenda compartida de la B30 reflecteixen el compromís dels diferents actors per abordar els reptes socials i ambientals mitjançant la col·laboració, la innovació i la participació. S’estableix un nou camí cap a la transformació i el desenvolupament sostenible, amb la intenció de crear un impacte positiu a llarg termini en el territori i la societat.

La iniciativa ha estat promoguda per la Universitat Autònoma de Barcelona, en el marc del projecte PECT Circular B30, en el que també participa l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, l’Ajuntament de Mollet del Vallès, el Parc de Recerca UAB, Eurecat i Esade.